Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Čo všetko máme v Bernolákove

Na najnižší bod obecného chotára priplávate na člne po Malom Dunaji (128 m.n.m.), na najvyšší bod vyjdete zľahka popri vinohrade na vyvýšeninu so silným názvom Šalaperská hora (174 m.n.m.). Jednoducho, sme obec na nížine, najbližší väčší les je v Malých Karpatoch, ktoré sú vzdialené 10 km. Miestne názvy hovoria o tom, aké národnosti osídľovali vyvýšeninu (157 m.n.m.) nad riečkou Čierna voda – Soos (maď. Slaný), Gederba (maď. Do jamy), Palamperk (nem. perk = Berg kopec), Panské lúky (slovensky). Pred postavením Seneckej cesty I/61 bola Trnavská ulica hlavným vstupom do obce smerom od Ivanky a Bratislavy, keďže tadiaľ viedla historická cesta do Veľkého Bielu, Senca a Trnavy. Z Trnavskej ulice odbočuje cesta do Novej Dedinky. V severnej časti obce je cesta, ktorá spája Bernolákovo s Chorvátskym Grobom.

Cez obec vedie železnica spájajúca Bratislavu s Novými Zámkami. Ponad hlavy lietajú lietadlá z letiska pri neďalekej Ivanke. Cez chotár vedie diaľnica D1, na ktorú sa napájame s križovatkou Triblavina. Bicyklistom slúžia cyklochodníky smerom do Ivanky a do Novej Dedinky. Cyklochodník do Novej Dedinky vedie v peknom prírodnom prostredí popri Čiernej vode. Lemujú ho informačné tabule náučného prírodopisného chodníka Čierna voda. Historický náučný chodník prepája historické pamiatky v obci.
Historické centrum obce tvoria stredoveké pamiatky kostol sv. Štefana Kráľa a ruina hradu Čeklís, a od 18. storočia barokový kaštieľ s parkom, ktorý do roku 1945 vlastnili Esterházyovci. Kostol sv. Štefana Kráľa má románske základy a gotické a barokové úpravy. Na konci 18. st. tu bol kaplánom jazykovedec Anton Bernolák, ktorého pripomína busta postavená pred farou a novodobý názov obce. Stredoveký hrad Čeklís strážil cestu do Bratislavy, jeho názov pripomína historický názov obce, ktorý bol zmenený v roku 1948. Odtiaľto sú najkrajšie výhľady na Ivanku, Bratislavu a Malé Karpaty, zvlášť pri západe Slnka. Kaštieľ predstavuje to najkrajšie z baroka na Slovensku. K tomu sa pridáva kaplnka sv. Anny pri Čiernej vode v peknom parkovom prostredí.
Centrum obce tvorí parčík, okolo ktorého je obecný úrad, kultúrny dom, penzión pre seniorov, obchod a reštaurácie. Neďaleko je vyhľadávané detské ihrisko, kde trávia čas rodičia s deťmi. V lete potešia zmrzlinárne a viaceré reštaurácie a kaviarne. Na východnom okraji obce je štrkové jazero, obľúbené najmä medzi rybármi a milovníkmi plávania v prírode. Obchodná sieť sa stále rozširuje. Nevšednou výrobňou a predajňou je kapustáreň. Na severnom okraji je priemyselná časť s viacerými firmami. Veľké logistické a priemyselné haly sa stavajú popri diaľnici. V obci je veľká mobilita, lebo väčšina obyvateľov, ktorých je už okolo 10 000, dochádza do Bratislavy do práce a do škôl. Bernolákovo je najväčšia obec v BSK. Obec sa príliš rýchlo rozrastá, čo má vplyv na rôzne sféry života. Ľudí je viac a priestoru menej. Najmä sa stavajú škôlky a školy. Deti rozvíjajú umelecký talent v miestnej Základnej umeleckej škole. Športový talent a súťaživosť rozvíjajú na futbalovom štadióne, ktorý je pomenovaný po slávnom rodákovi Jánovi Popluhárovi. Návštevníci obce si môžu zahrať golf pri kaštieli. Medzi Seneckou cestou a diaľnicou majú svoj priestor priatelia jazdy na koni v Centre jazdeckého športu Bernolákovo. Pestrý obraz života v obci dotvárajú aktivity občianskej spoločnosti. Milé akcie sú poriadané v centra obce v súvislosti s postavením mája a vianočného stromu.